top of page

Digitalizarea prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență)

Updated: Oct 17, 2022

România a alocat prin PNRR, suma de 5,976 miliarde de euro (peste 20,5% din valoarea totală), pentru digitalizare și transformare digitală. Structura PNRR cuprinde 6 piloni, distribuiți in 15 componente, este orientată bugetar intr-un mod inegal intre componentele acestuia.

Digitalizare - conform glosarului IT Gartner, digitalizarea este definită prin „utilizarea tehnologiilor digitale pentru a schimba un model de afaceri și pentru a oferi noi venituri și oportunități de producere a valorii; este procesul de a trece la o afacere digitală”
Tranformare digitală - este mai amplă decât doar digitalizarea proceselor existente și presupune luarea în considerare a modului în care produsele, procesele și organizațiile pot fi schimbate prin utilizarea noilor tehnologii digitale. O analiză din 2019 propune o definiție a transformării digitale ca „un proces care urmărește să îmbunătățească o entitate prin declanșarea unor modificări semnificative ale proprietăților sale prin combinații de tehnologii de informare, de calcul, de comunicare și de conectivitate”. Transformarea digitală poate fi privită ca un program socio-tehnic.
PNRR va permite transformarea digitală a societății romanești, prin  finanțarea infrastructurii  digitale, a  aplicatiilor software necesare digitalizării proceselor din cadrul  administratiei si a afacerilor, resprectiv printr-un amplu proces de instruire si formare profesionale in domeniul IT&C

Astfel, dintre cele 15 componente, există 4 componente prioritizate in PNRR, prin care se vor finanța proiecte ce vizeză digitalizarea si transformarea digitală și care detin 4,834 miliarde de euro, ceea ce reprezintă peste 80% din totalul de 5,976 miliarde de euro, puși la dispozitia administratiei și mediului economic din Romania:

​Componentă

​Denumire

Sumă alocată

Aspecte vizate

C7

Transformare digitală

​1,81 miliarde euro

​reformarea sectorului public, conectivității și securității cibernetice

​C9

Ajutor pentru mediul de afaceri, cercetare, dezvoltare și inovare

​1,06 miliarde euro

​sprijin acordat mediului de afaceri, in vederea digitalizării si a tranformării digitale.

C15

​Educație

​1,1 miliarde euro

​reforme și investiții pentru digitalizarea procesului de educație

​C4

Transport sustenabil

​864 milioane euro

​C1, C2, C3, C5, C6, C8, C10, C11, C12, C13, C14

​Celelate componente ale PNRR, conțin mai puțin de 20% din fondurile destinate digitalizării si transformării digitale

1,136 miliarde euro

​cuprind si ele sume importante ce vizează procesul de digitalizare sectorială, dar nu la nivelul primelor 4

PNRR va permite transformarea digitală a societății romanești, prin finanțarea proiectării și dezvoltării infrastructurii digitale, a aplicatiilor software necesare digitalizării proceselor din cadrul administratiei si al mediului de afaceri privat, resprectiv printr-un amplu proces de instruire si formare profesionale in domeniul IT&C.


O descriere a primelor patru compenente ce vizează tranziția digitală a societății romănești prin instrumentele ce contribuie la digitalizare și transformare digitală vor fi finanțate prin PNRR, vor fiind descrise si in postările următoare.


Conform Gartner Glossary: Transformarea digitală se poate referi la orice, de la modernizarea IT (de exemplu, cloud computing), la optimizarea digitală, până la inventarea de noi modele de afaceri digitale.Termenul este utilizat pe scară largă în organizațiile din sectorul public pentru a se referi la inițiative modeste, cum ar fi punerea online a serviciilor sau ”modernizarea moștenirii”. Astfel, termenul seamănă mai mult cu „digitizare” decât „transformare digitală a afacerii”.

PNRR- Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei
.pdf
Download PDF • 1.85MB

Sursă: Ministerul Fondurilor Europene

117 views0 comments
bottom of page