top of page

DIGITALIZARE vs. DIGITIZARE ..

Updated: Sep 15, 2022

Dacă acum 10 ani era considerat de multi, doar un joc de cuvinte, in ultimii 2 ani cuvantul digitalizare apare tot mai des in preferințele de cautare a romanilor, in defavoare ”digitizării”. Sunt intelese mai bine cele doua concepte, sau a aparut o nevoie de orientare spre ”digitalizare” in detrimentul ”digitizarii” in acești ultimi ani? Se intampla ceva pozitiv in societatea românească, care să justifice această tendință?

Conform Gartner Glossary , digitalizarea este „utilizarea tehnologiilor digitale pentru a schimba un model de afaceri și pentru a oferi noi venituri și oportunități de generare de valoare; este procesul de trecere la o afacere digitală.”

Dacă digitizarea descrie convertirea datelor fizice/ analogice într-un format digital, digitalizarea descrie transformarea proceselor de afaceri în digital.

Digitalizarea trece dincolo de digitizare, valorificând tehnologia pentru a transforma complet procesele unei afaceri — evaluând, reproiectând și reimaginând modul în care faceți afaceri. Dacă digitizarea este o conversie a datelor, digitalizarea este o transformare a proceselor - asa cum afirmă si truqcapp.com in articolul Digitalizare vs. digitalizare: diferențe, definiții și exemple.


Analizand comparativ tendința preferintelor de cautare a celor doi termeni, pentru Romania in intervalul 01.01.2016 - 19.02.2022, cu ajutorul Google Trends, obtinem urmatoare evolutie:

Se constată o creștere netă a interesului pentru DIGITALIZARE in acesti ultimi doi ani pandemici, probabil atat datorita ”transformarii digitale a administratie publice” preconizată a fi finanțată prin PNRR si promovată de ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României). Cert este că toate controversele mai vechi mai noi din jurul Ministerului Digitalizarii si a ministeriabililor săi plagiatori sau mistici, au stimulat popularitatea ”digitalizării” in detrimentul ”digitizării” romanești.


Poate un ministru al digitalizarii cu expertiza lui Bozhidar Bozhanov (Ministrul e-Guvernării din Bulgaria) - inslus in top 100 al contribuitor open source din lume, ar schimba multe din lucruri, in comparație cu traditionalul ”specific romanesc” - atat de popular in continuare.


DIGITALIZAREA - de interes in București si in 6 județe


Sursa interesului pentru ”digitalizare”, se gaseste doar in cele 7 ”subregiuni” prezentate de Google Trends prin județele Ilfov, Brasov, Cluj, Timiș, Prahova, Iași si capitală. In concluzie, trebuie sa facem mai mult noi mediul privat prin initiative proprii pentru a promova digitalizarea nu doar ca terminologie folosită in vorbirea curentă, cat mai ales prin pași concreti facuti in digitalizarea unor activități / procese importante din cadrul unor afaceri.

Platforma eMIP, este unul din exemplele de implicare in aceasta transformare, pe care o dorim cat mai profunda si cu rezultate imediate. Modul in care ne implicăm sa facem parte din asta, vi-l prezentăm in postările viitoare.

555 views2 comments
bottom of page